Julkaistu 4 kommenttia

Ajatuksia riskeistäSe ei pelaa joka pelkää”

Haluan korjata tätä kaikille tuttua ja loppuun kulutettua sanontaa hieman. Perään olisi hyvä lisätä sana, jolloin virkkeen merkitys muuttuisi realistisemmaksi – ”Se ei pelaa joka pelkää liikaa.”

Olen huomannut, että monet sijoittajat pelkäävät. Syytäkin on, sillä onhan kyse rahoista, joiden eteen on raadettu kovalla työllä, tai ne on saatu palkinnoksi tärkeästä saavutuksesta.

Varsinkin aloittelevat sijoittajat tuntuvat pelkäävän rahojensa puolesta paljon, koska he eivät tunne asioita riittävän hyvin. Mitä enemmän sijoittaja saa tietoa pörssin toiminnasta ja esimerkiksi osakkeista, sitä vähemmän hän alkaa pelkäämään rahojensa puolesta, jos hajautus on hoidettu hyvin.

Sijoittamisen riskeistä puhutaan paljon – välillä ehkä jopa enemmän kuin tuotosta. ”Älä sijoita, tulet vain menettämään rahasi.” saattaa olla tuttu ohjenuora sijoittamiseen perehtymättömältä ihmiseltä. Lisäksi ”Pörssiromahdus tulee ensikuussa” -tyyppiset sanonnat ovat täyttä huuhaata. Kuinkakohan monta vuotta joku jaksoi tuotakin hokea ennen koronaviruksesta johtunutta romahdusta. Siellä se jossain ylpeilee tietämisestään. Osuihan hän viimein oikeaan (niin kuin pakostikin voi olettaa).


Mitä minä ajattelen riskeistä?

Sijoitusurani alussa mä pelkäsin, niin kuin kaikki muutkin. Mä pelkäsin, mun rahojeni puolesta ja sitä, että menettäisin ne kaikki. Nykyään mä en enää varsinaisesti pelkää mun pörssissä olevien rahojeni puolesta, koska hajautus alkaa olemaan salkussani hyvällä mallilla. En myöskään usko ajatukseen, että voisin menettää kaikki rahani pörssissä.

Se joka ei pelaa ei voita

Pelko ja varsinkin jännitys ovat usein positiivisia asioita. Pelko rahojen puolesta edesauttaa sinua sijoittamaan paremmin. Et halua sijoittaa kaikkia rahojasi kerralla yhtiöön, jota et tunne, vaan haluat jakaa summan useammalle tutulle yhtiölle.

Mua ei oikeastaan enää huoleta kovin paljoa sijoittamisen riskit riskit, joten mä voin nukkua yöni rauhassa. Mä uskon pörssin nousuun, eikä mua haittaa, jos tappiota tulee. Mitä mä olisin tehnyt sillä tappiorahalla, jos en olisi sitä sijoittanut? Luultavasti olisin ostanut jotain tyhmää ja turhaa. Entä sinä – niinpä? Kantapään kautta oppii ainakin paremmin, eikä tee samaa virhettä jatkossa. Lisäksi pitkä sijoitushorisontti tasaa tappiota ja kirsikkana kakun päällä tappiot voi vähentää verotuksessa.

Kun sijoittaa pieniä summia, kuten aloittelevat piensijoittajat usein tekevät, pienet tappiot eivät oikeasti ole niin suuria. Mitä sitten, jos yksi yhtiöistä menee konkurssiin – kaikki muut ovat kuitenkin vielä jäljellä porskuttamssa ylöspäin. Lisäksi konkurssiin asti meneminen on harvinaista isoilla pörssiyhtiöillä.

Pörssiin sijoittamani raha on lisäksi rahaa, jota en tarvitse lähitulevaisuudessa. Sinunkaan ei pitäisi sijoittaa pörssiin rahoja, joita tarvitset muutaman vuoden sisällä. Varsinkin osakkeisiin sijoittaessa sijoitushorisontti on yleensä pitkä (ellet ole huipputreidaaja).


Sijoittaja itse

Sijoittajan yksi suurimmista riskeistä on sijoittaja itse. Hätiköidyt osto- ja myyntipäätökset tuottavat harvoi hyvän lopputuleman (paitsi sattumalta). Oman sijoitussuunnitelman rikkominen onkin tämän vuoksi riski tuotoillesi.

Jatkuvasti kuulee ja näkee juttuja siitä, miten ihmiset kommentoivat virheitään, jotka johtuvat yksinkertaisesti sijoitussuunnitelman rikkomisesta. Osta ja pidä -tyyppiset sijoittajat monesti päivittelevät virheitään: ”Miksi myin omistukseni pois, kun hinta olisi kasvanut niin paljon?” Sitä saa kysyä itseltään, ja sijoitussuunnitelmaltaan.

Hyvä sijoittaja pelkää. Pieni pelko persuksissa potkii jatkamaan eteenpäin ja oppimaan uutta. Täysin peloton sijoittaja saattaa olla joku psykopaatti tai miljardiomaisuuden perinyt porvari.

Hyvä sijoittaja pelkää ainakin hieman, mutta liikaa pelkäävä ei koskaan aloita. Se joka ei aloita, ei koskaan voita. Joskus tulevaisuudessa tämä pelkäävä ja sijoittajia manaava tuttusi saattaa muuttaa sattumalta mieltään, kun sinulla on huomattavan kokoinen sijoitussalkku.


kerro kommenteissa miten sä suhtaudut riskeihin!

4 ajatusta kohteelle “Ajatuksia riskeistä

  1. Hyvä kirjoitus riskeistä!

    1. Kiitos!

  2. Hyvä kirjoitus!

    1. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *