Julkaistu

Fiilispohjalla markkinoilla?Ostaako vai eikö ostaa?

Siinä vasta pulma – monikaan kun ei osaa tulevaisuutta ennustaa. Paitsi aamuteeveen oraakkelit ja muut valaistuneet näkijät, joilta neuvoa voi kysyä. Mielenkiintoista kyllä, monikaan heistä ei ole rikastunut osakemarkkinoilla. Ei siis kannata heittää omaa ostopäätöstään heidän niskoilleen.

kaupan asiakas vs. sijoittaja

Jos ostat Prismasta tänään tuolin, tuoli on tuoli vielä huomennakin. Käy järkeen, eikö? Väitän kuitenkin, ettei sijoittaja voi tietää varmasti, mitä hän ostaa. Kuten olet luultavasti huomannut, markkinat käyttäytyvät oudosti ja ennalta arvaamattomasti. Oston jälkeen voikin tämän vuoksi tapahtua mitä vain, jotakin mullistavaa – niin hyvässä, kuin pahassa. Sijoittaja siis tietää mitä hän ostaa, mutta hän ei voi varmaksi sanoa mitä huomenna omistaa. Toisin kuin mukavan tuolin ostanut tyytyväinen asiakas.

Sijoittaja tutkii usein ostopäätöstään tehdessä yhtiöiden tulevaisuutta koskevia uutisia, historiallista tuottoa, osinkoa ja osingon kehitystä. Lähes kaikki tämä tieto perustuu menneeseen tai nykyhetkeen. Yhtiöllä saattaa olla suuriakin tulevia tilauksia ja odotuksia, mutta yhtäkkiä jotakin voi tapahtua. Usein tällaiset yllätykset liittyvät kuitenkin epävarman leiman saaneisiin yhtiöihin.

Onko tuolin ostanut asiakas sitten tehnyt paremman kaupan, kuin sijoittaja? Ei ole, ellei tuoli ole tulevaisuudessa arvoaan nostava designtuoli. Sijoittajan sijoitukset voivat nousta ja tuottaa tulevaisuudessa tuottoa, toisin kuin muovinen halppistuoli, joka lopulta hajoaa käytössä.

Ostamasi yhtiön osakekurssia voi ravistella esimerkiksi kahden yhtiön yhdistyminen, toisesta yhtiöstä eroaminen tai jokin yllättävä uutinen.


Vaikuttaako fiilis päätökseen?

Rehellisesti sanottuna mä ostan fiilispohjalla. Mä tutkin kyllä vaihtoehdot ja karsin huonot pois. Kuitenkin jossain vaiheessa pitää tehdä valinta. Mä teen sen fiilispohjalla – mä uskon, että säkin saatat tehdä näin.

Jos sulla on vaihtoehtoina kaksi yhtiötä ja sun pitää valita niistä toinen, miten sä teet valinnan. Toinen vaikuttaa hieman lupaavammalta, kuin toinen, mutta toinen yhtiö on itselle tuttu. Mä voin sanoa, että aika moni sijoittaja ostaa tässä tilanteessa sitä itselle tuttua yhtiötä. Sen tuotteet ja toiminta on tuttua, jolloin sijoittaja ajattelee säästyvänsä suurilta yllätyksiltä. Usein neuvotaankin aloittelevan sijoittajan sijoittavan tuttuun yhtiöön, jotta sitä jaksaa seurata.

Mä voin tehdä virheitä matkalla. Mä tiedän, että mä tuun niitä tekemään ja vieläpä useita, koska sijoitushorisonttini on niin pitkä. Mä en voi niille mitään, etkä sä voi mitään sun omille. Tai no voin mä, kuten myös sä. Jos pitää sijoitussuunnitelmasta kiinni, monelta turhalta virheeltä välttyy heti alkuunsa.


Onko huonoja sijoituksia olemassa?

Huonoja sijoituksia on olemassa. Olennaista on kuitenkin se, mihin niitä vertaa. Mitä olisit tehnyt rahalla aikanaan, jos et olisi sitä sijoittanut? Olisitko ostanut sillä oikeasti jotakin merkityksellistä ja kestävää, vai jotakin täysin turhaa?

Joka tapauksessasi olet hajauttanut sijoituksiasi, joten yhden yhtiön osakkeiden lasku ei välttämättä paljonkaan horjuta salkkuasi. Todennäköisesti olet kuitenkin itsellesi kiitollinen siitä, että aikanaan ylipäätään aloitit sijoittamisen. Voit ylpeänä pitää pientä epäonnistumista tärkeänä oppinasi, jonka ansiosta olet askeleen viisaampi.

On sijoittajia, jotka aloittavat sijoittamisen ja ostavat ensimmäiset osakkeensa. Viikon kuluttua osakkeet ovat miinuksella ja aloittanut sijoittaja myy osakkeensa. ”Ihan tyhmää” sanoo tämä tyyppi ja alkaa jakamaan sijoittamisen surusanomaa ympäri kyliä. Lupaa mulle, älä sä ole tää tyyppi!

Sijoittamisessa pitkäjänteisyys voittaa. Osa sijoituksista voi olla pitkänkin aikaa pohjalla, mutta todennäköisesti aika korjaa. ÄLÄ siis missään nimessä lopeta heti, kun ensimmäinen vastoinkäyminen tulee. Monenkaan aloittajan salkku ei ole vähään aikaan plussalla, voin kokemuksesta sanoa.

Käytännössä sijoitus on aina parempi, kuin jokin turha ostos.


vaikuttaako fiilis sun ostopäätökseen? KERRO KOMMENTEISSA!

Instagram

@vaurastuja