Julkaistu

MegatrenditMegatrendit ovat maailmanlaajuisia ilmiöitä, jotka muuttavat ympärillä olevaa yhteiskuntaamme jatkuvasti. Ne vaikuttavat aina valtioihin ja yrityksiin saakka muuttaen niiden toimintatapoja ja strategioita.

Megatrendit eivät ole uusi ilmiö. Esimerkiksi toisen maailmansodan jälkeistä kehittyneiden maiden vauvabuumia ja naisten työnteon määrän räjähtämistä voidaan pitää 1900-luvulla vallinneina megatrendeinä. Suomessa vauvabuumina näkyy jatkosodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat.

Megatrendit puhuttavatkin niiden vaikutusvaltansa vuoksi sijoittajia. Niihin sijoittaminen on kasvanut suuresti ja esimerkiksi megatrendi ETF:iä on tullut markkinoille suuria määriä. Monet sijoittavatkin kuukausittain ilmasto ETF-rahastoon toivoen hyötyvänsä tästä trendistä ajan mittaan. Myös suorat osakesijoitukset ovat vaihtoehto megatrendiin sijoittaessa. ETF:issä etuna on kuitenkin laaja hajautus ja tarkka strategia osakkeiden valinnassa. Lisäksi kustannukset ovat usein pienet.

Megatrendit nähdään usein täynnä mahdollisuuksia, mutta toisaalta niissä piilee haasteita. Vaikka uuteen megatrendiin liittyvän yhtiön tulevaisuus näyttääkin todella lupaavalta, menestys saattaa lopahtaa vaikka tuotteen kaupallistamiseen. Toinen yhtiö voi myös kuroa saadun etumatkan kiinni ja mennä ohi vieden mukanaan potentiaaliset asiakkaat.

Vaikka löytäisit nyt kasvavan megatrendin ja päättäisit sijoittaa siitä hyötyvään yhtiöön, et välttämättä saa tuottoa. Hajautus nousee esille siis tässäkin asiassa – huonot osakevalinnat vaikuttavat tuottoihin samalla tavalla, kuin sijoittamisessa aina.

Megatrendien riskit

Kun uusi megatrendi nostaa päätään, sijoittajan riski on suuri. Aihe on varsinkin aluksi uusi ja tuntematon, mikä kasvattaa epävarmuutta. Toisaalta tuotto on riskin mukainen, sillä riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä.

Megatrendeihin sijoittaessa pitkäjänteisyys on tärkeää. Isojen asioiden muuttaminen ja uudistaminen vievät aikaa. Matkalla voikin tulla välillä takapakkia, jolloin suunta on hetkellisesti alas.


Globaaleja megatrendejä

Ilmastonmuutos on yksi tunnetuimpia megatrendejä teknologian ohella. Ympäristöystävällisen energian tarve kasvaa jatkuvasti, sillä uusia päästörajoituksia asetetaan yhä enemmän.

Muoviteollisuuden tuotteita yritetään korvata jatkuvasti biohajoavilla tuotteilla. Olet ehkä huomannutkin, ettei Hesellä saa enää muovipilliä, vaan tilalle on tullut pahvinen härpäke (joka hajoaa puolivälissä pirtelöä).

Nopea kaupungistuminen ja siitä aiheutuva asumisen keskittyminen tietyille alueille aiheuttaa jatkuvasti uusia haasteita. Haasteita tulee niin rakennusalalle, elintarvikealalle, ympäristöalalle, kuin villieläimillekin niiden luonnollisen elinalueen pienentyessä.

Gettoja ja faveloita nousee näiden kasvavien kaupunkien laidoille varsinkin kehitysmaissa, sillä ainoat vapaat työpaikat ovat näissä kaupungeissa. Tästä nousee tulevaisuudessa yhä enemmän ongelmia.

Väestörakenteen muutos ja sen vinoutuminen vaikuttaa esimerkiksi Suomessa paljon puhuttuun eläkejärjestelmään. Yli 60-vuotiaiden määrä tulee kasvamaan suuresti lähivuosikymmeninä, joka horjuttaa nykyistä järjestelmää. Elinajat pitenevät ja muuttavat samalla lääketeollisuutta, jonka on kehitettävä uusia lääkkeitä yhä useampaan vaivaan.

Kehittyvien markkinoiden kasvu vaurastuttaa yhä useampaa kehittyvän maan ihmistä. Varakkaiden ihmisten määrä kehittyvissä tuleekin kasvamaan suuresti. Tästä koituu haasteita maailmanlaajuisesti, sillä tämä uusi joukko ylläpitää mielellään samaa elintasoa, kuin kehittyneiden maiden ihmiset. Kestääkö maapallo tätä, miettivät tutkijat kiireisesti?

Kuten ehkä huomasit, megatrendeihin liittyviä osakkeita tulee ostettua huomaamattakin. Teknologiayhtiöt ovat pörssien suurimpia yhtiöitä, joten niitä löytyykin ehkä salkustasi – osakkeena tai osana rahastoa. Robotiikka, tekoäly ja digitalisaatio ovat nykyhetken ja tulevaisuuden läpimurtoja teknologian saralla.


Sijoitanko mä megatrendeihin?

Olen ostanut maailman teknologiaan sijoittavaa rahastoa (BGF World Technology A2). Rahaston suurimpiin omistuksiin lukeutuu muun muassa Apple, Microsoft sekä Amazon. Teknologia on ollut sektori, joka on tuottanut poikkeuksellisen hyvin koronakevään aikana.

Aion ostaa lisäksi kokeiluun hieman Applea, vaikkakin ehkä hieman myöhään. Halu olla mukana on kova, koska pidän Applen tuotteista ja käytän niitä päivittäin.

Omalla ostoslistalla tulee myös varmasti olemaan lääkeyhtiöitä tai niihin sijoittava ETF-rahasto. Lisäksi osana mun omistamia rahastoja on lukuisia megatrendeihin liittyviä yhtiöitä.

(Huom! Mun omat kokemukset eivät ole sijoitusneuvoja 🙂 )


Sioitatko sinä megatrendeihin? kerro kommenteissa!

Instagram
@vaurastuja

#sijoitasinäkin