HajauttaminenHajauttaminen

Hajauttaminen on sijoittamisen yksi tärkeimmistä asioista. Se on asia, jota sinun täytyy miettiä heti sijoittamisen alkuvaiheilla. Et luultavasti halua laittaa kaikkia munia samaan koriin, koska jos kori hajoaa, kaikki munat menevät sen mukana. 

Tämän vuoksi hajauttaminen on tärkeää. Jos yksi pörssiyhtiö, johon olet sijoittanut, menee konkurssiin, se ei vie kaikkia rahojasi. Olet hajauttanut sijoituksiasi monella tavalla, jolloin konkurssi ei heilauta salkkuasi kovin paljoa. Positiivisena asiana jokin toinen yhtiö korjaa salkkuasi ylöspäin, johon olet sijoittanut.

Pörssiyhtiön meneminen konkurssiin on harvinaista, ainakin Suomessa. Nämä yhtiöt ovat suuria ja vakaita, jolloin ne selviävät vaikeistakin ajoista.

Hajauttamista on monenlaista. On olemassa ajallista, maantieteellistä, toimialallista, sijoitusmuodollista sekä hajauttamista.


Ajallinen hajauttaminen

Ajallinen hajauttaminen on toimiva apuri sijoitusurallasi. Sen avulla et ajoita ostojasi yhteen kertaan, vaan ostat esimerkiksi haluamaasi yhtiötä tai rahastoa erissä. Voit myös ostaa eri yhtiöiden osakkeita vuorotellen, jolloin et sijoita kaikkia rahojasi yhdellä kertaa kaikkiin haluamiisi sijoituskohteisiin.


Kuukausisäästäminen

Esimerkiksi kuukausisäästämisellä saat ajallisen hajauttamisen hyödyt esiin helposti. Ostat joka kuukausi tietyllä summalla esimerkiksi rahastoa. Ostat rahastoa sillä kurssilla joka kuukausi, joka sattuu ostopäivänä olemaan. Ostat osaketta eri kuukausina eri hinnoilla. Toisina kuukausina hinta on alhainen ja toisina korkea. Näin rahaston keskihinnaksi tulee keskimääräinen hinta.

Kaupankäynti on kuukausisäästämisessä automaattista, joten sinun ei tarvitse edes huolehtia siitä. Lisäksi ajoittaminen on vaikeaa, eikä siihen pysty parhaatkaan sijoittajat. Automaattisella kuukausisäästöllä siitä saa hyötyä.

Jos haluat sijoittaa 10 000 euroa ja haluat sijoittaa sen rahastoihin, voit sijoittaa sen vuoden aikana esimerkiksi kolmeen rahastoon ja jakaa summan kuukausisäästämiseen sopivaksi. Jos pörssi laskee loppuvuodesta, saat rahaston keskihinnan alemmas, kuin se olisi ollut kertaostoksen jälkeen.


Alueellinen hajauttaminen

Hajauttamista on olemassa myös alueellista eli maantieteellistä. Alueellinen hajauttaminen voidaan jakaa edelleen esimerkiksi pohjoismaalaisiin osakkeisiin, eri maaosien osakkeisiin ja eri maiden osakkeisiin. Alueellisesti voi siis hajauttaa todella paljon. Voit ostaa salkkuusi esimerkiksi osakkeita USA:n tai Ruotsin pörssistä. Näin Hajautat alueellisesti toisiin maihin ja toiselle mantereelle. 


Toimialallinen hajautus

Myös toimialallinen hajautus on tärkeää. Kun ostat osakkeita tai rahastoja monelta eri toimialalta, salkkusi hajautus kasvaa. Tällöin, jos jollakin alalla menee huonosti, se ei vie kaikkia rahojasi mukanaan. Muilla toimialoilla voi mennä hyvin ja näin salkkusi tuottaa rahaa.


Eri sijoitusmuodoilla hajauttaminen

Voit hajauttaa myös erilaisilla sijoitusmuodoilla. Osakkeiden, rahastojen ja ETF:ien ostaminen hajauttaa salkkuasi jo hieman. Lisäksi joukkovelkakirjat, yrtyslainat ja korkorahastot voivat lisätä hajautusta.


Tiesitkö?

Lokakuu on markkinoiden heiluvin kuukausi vuodessa! Markkinat siis heiluvat keskimäärin enemmän lokakuussa kuin muina kuukausina.