Indeksi


Mikä indeksi on?

Indeksi kuvaa arvopaperijoukon hinnan muutoksia. Indeksejä on muodostettu monista arvopaperijoukoista, ja käytännössä mistä tahansa arvopaperijoukoista voi muodostaa indeksin. Osakeindeksit kuvaavat usein tietyn markkinan kehitystä ja antaa näin helposti käsityksen markkinoiden suunnasta sijoittajalle.

Maailman seuratuin osakeindeksi on S&P 500 -indeksi. Se kuvaa Yhdysvaltojen osakemarkkinoita ja se on muodostettu 500 suuryhtiötä. Yhtiöiden markkina-arvot määräävät osakkeiden painot indeksissä. 


Tunnettuja indeksejä
OMX Helsinki 25Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta
S&P 500Markkina-arvoltaan 500 suurta yhdysvaltalaista osaketta
OMX Nordic 40Pohjoismaisten pörssien 40 vaihdetuinta osaketta
Nikkei 225Tokion pörssin indeksi
Dow Jones Industrial Average -indeksi30 suurta ja laajasti omistettua yhdysvaltalaista osaketta
DAXSaksan 30 suurinta ja aktiivisimmin vaihdettua osaketta

Voiko indeksiin sijoittaa?

Indeksiin voi sijoittaa rahastojen (indeksirahasto) ja ETF:ien kautta. Näiden tehtävänä on seurata indeksin kehitystä, jolloin sijoittaja saa indeksinmukaista tuottoa. Indeksiin ei voi siis sijoittaa suoraan. 

Pitkän aikaa sijoittajat ovat pitäneet indeksisijoittamista tylsänä, koska sinne vain laitetaan rahaa ja odotetaan. Indeksisijoittaminen on kuitenkin pitkällä aikavälillä (todennäköisesti) tuottavaa.

Indeksiin sijoittaminen on edullista ja näin ollen kulut ovat todella pieniä vuoden aikana. ETF:ät ovat usein vielä indeksirahastoja halvempia kuluiltaan, joka lisää niiden suosiota.

Kulujen tarkasteleminen ennen rahaston tai ETF:n valintaa on tärkeää, koska pitkällä aikavälillä kulut vaikuttavat todella paljon lopputulokseen. Jo 2% kulu voi kuluttomaan kohteeseen verrattuna tuottaa satoja tuhansia euroja vähemmän.


Tiesitkö?

Maailman ensimmäinen osakeindeksi luotiin vuonna 1896. Se on yhä käytössä ja sen nimi on Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Indeksissä oli alun perin vain 12 osaketta, mutta nykyään indeksiin kuuluu 30 osaketta.

DJIA on yksi maailman tunnetuimmista indekseistä.