IndeksirahastoIndeksirahasto seuraa tiettyä indeksiä. Indeksirahastossa on osakkeita samalla painolla, kuin osakeindeksissä. Rahastoon ostetaan siis kaikkia osakkeita, joita indeksissä on.

Indeksirahastoissa hajautusta on jo itsessään. Jos jollain yhtiöillä menee huonosti ja toisilla hyvin, niin sijoitus ei mene miinukselle. Jos olisit ostanut samalla rahalla pörssistä suoraan tätä ”huonoa” osaketta, salkkusi käyrä olisi aika suurta alamäkeä.

Indeksirahasto sijoittaa osingot yleensä automaattisesti indeksin mukaisella painolla osakkeisiin. Tällä tavoin toimiva rahasto on kasvu-osuus rahasto. On olemassa myös indeksirahastoja, jotka maksavat osingot tuotto-osuuksina. Tällaisen rahaston valitsemiseen sijoittajalla on kuitenkin erityinen syy.

Tuotto-osuuksellisiin rahastoihin sijoittavat esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöt ja sijoittajat, jotka tarvitsevat säännöllistä passiivista tuloa. Tavalliselle piensijoittajalle kasvuosuudelliset rahastot ovat parempi vaihtoehto, koska osingot menevät suoraan uusien osakkeiden ostoon. Tällöin niistä ei mene veroja välissä, joka pienentäisi lopussa odotettavaa summaa.


Indeksirahastojen suosio

Indeksirahastojen suosio on kasvanut valtavasti. Suosion kasvuun ovat vaikuttaneet sijoittamisen helppous ja matalat kulut. Useimmiten kulut ovat matalat indeksirahastoissa, koska ne ovat passiivisia rahastoja.

Indeksirahastoihin voi sijoittaa kuka vain, eikä sijoittamisesta tarvitse ymmärtää välttämättä juuri mitään niihin sijoittaessa. Yhä useammat ovat alkaneet kuukausisäästämään indeksirahastoihin ainoana sijoituskohteenaan. Jotkut näistä sijoittajista eivät käy edes katsomassa salkkujen tuottoja, kuin harvoin.

Indeksirahastot sopivatkin hyvin pitkäaikaisille säästäjille ja sijoittajille. Kuukausisäästämisen avulla jo hajautettuun sijoituskohteeseen saadaan bonuksena ajallinen hajautus – sanoisin, että täydellinen sijoituskohde!


Miten indeksirahastoon voi sijoittaa?

Pankeilla ja välittäjillä on usein omia indeksirahastoja. Myös kuluttomia indeksirahastoja löytyy, esimerkiksi Nordnetin indeksirahastot.

Indeksirahastoja ostetaan pankin tai välittäjän kautta rahasto-osiosta. Merkitset haluamallasi hinnalla tiettyä rahastoa, ja saat siitä tietyn osuuden.

Indeksirahastoihin sijoittaminen on helppoa, koska sijoittajan ei tarvitse vertailla osakkeita ja poimia niitä yksitellen. Pörssi on noussut historiansa aikana aina uusiin ennätyksiin laskujen jälkeen. Joten jos historiaan on uskomista, ja historia toistaa itseään, indeksirahastot tuottavat tulevaisuudessa rahaa!