Miten minä aloitin sijoittamisen?



Miten kiinnostuin sijoittamisesta?

Kiinnostuin sijoittamisesta 16-vuotiaana. Satuin alkukesästä kuulemaan, että eräs tuttuni oli alkanut sijoittamaan. Eipä aikaakaan, kun olin jo ilmoittanut vanhemmilleni aikeistani sijoittaa osakkeisiin. Innostuin toden teolla, kun kuulin, että kuka vai voi sijoittaa.


Miten aloitin?

Etsin tietoa sijoittamisesta, mutta en vielä tuolloin aloittanut sijoittamista (olisin kyllä halunnut aloittaa, mutta vanhempani jarruttelivat hetken, jotta miettisin myös riskejä). Riskeistä viis – ajattelin minä.

Muutamaa kuukautta myöhemmin sain vihdoin avata arvo-osuustilin. Tilin avaamisessa kesti kuitenkin kauan, koska olin alaikäinen. Paperit piti lähettää postin kautta välittäjälle ja välittäjällä oli ruuhkaa tilien avaamisessa. Tilin avaamisessa kesti ja sijoittamisen aloitus jäi, vaikka tunnukset jossakin vaiheessa tulivatkin postissa.

Loppuvuodesta heräsin uudelleen sijoittamisen aloittamishaluun. Tutkin yhtiöitä ja ensimmäinen ostoni oli Sampo Oyj (viisi osaketta). Yleensä suositellaan ostamaan yhtiötä ainakin 700 eurolla, jotta kaupankäyntikulut eivät kasva liian suuriksi. Minun vinkkini on kuitenkin aloittaa ja sijoittaa sen verran, kuin haluaa. Kyllä osingot ja arvonnousu sen toimeksiantomaksun maksaa takaisin jo pian sijoituksen jälkeen (todennäköisesti).

Sampon valitsin ensimmäiseksi sijoituskohteekseni oikeastaan vain osinkojen perusteella. Olin sitä mieltä, että vahva osinkotuottoprosentti tulee pysymään vahvana myös tulevaisuudessa.


Ensimmäiset osingot

Sain ensimmäiset osinkoni keväällä. Osingot olivat alle 15 euroa, mutta ne tuntuivat suurilta. Olinhan saanut rahaa tekemättä lähes mitään! Sammon osakkeet minulla on ollut miinuksella melkein koko ajan ostosta lähtien. Ei se kuitenkaan ole minua ole haitannut, uskon niiden nousevan vielä. Lisäksi uskon Sammon hyvään osingon maksuun.


Rahastot

Sijoitin hieman ensimmäisen osakepoimintani jälkeen Nordnetin Superrahasto Suomeen. Summa oli todella pieni, alle 50 euroa, mutta alku kuitenkin. Innostuin sijoittamaan kuitenkin myös Handelsbankenin USA ja Eurooppa indeksirahastoihin.

Kesään mennessä minun rahastosijoitukseen käytetty summa oli noin 200 euroa. Tyhmänä päätin sitten myydä, kun ajattelin laskun tulevan. Myin kuitenkin rahastoni pienellä voitolla, jolloin tappiota ei tullut.

Myin melkein myös Sammon osakkeet, koska meinasin, että sijoittaminen on tyhmää. En kuitenkaan myynyt ja pian ostin taas rahastoja takaisin. Päähän otti, että olin myynyt rahastoni, koska niiden hinnat olivat nousseet huomattavasti, kun ostin niitä takaisin.


Mitä opin sijoitussuunnitelmani rikkomisesta

Minulle myyminen, vaikka se pieni summa olikin, oli tärkeä opetus. En poikkea enää sijoitussuunnitelmastani, enkä myy hetken mielijohteesta. Sijoitussuunnitelmaani kuuluu pitkäaikainen sijoittaminen osakkeisiin ja rahastoihin. Myynti oli tärkeä kokemus, ja mielestäni jokaisen aloittavan sijoittajan pitäisi kokeilla sitä pienellä summalla. Silloin tietää, miten se toimii ja miltä se tuntuu. Myöhemmin kokeileminen voi tulla jo kalliiksi suuremmilla summilla.


Osakepoiminnat myöhemmin

Ostin myöhemmin myös Telian osakkeita. Pörssiromahduksen jälkeen ostin Marimekkoa, Fortumia sekä Coca-Colaa. Sijoitussummat ovat alkaneet olla jo suurempia, koska uskon sijoituskohteisiini vahvasti. Lisäksi suuremmilla summilla mahdolliset tuotot ovat suuremmat

Olen tutkinut yhtiöitä, joihin olen sijoittanut. Haluan valita yhtiöitä, jotka tunnen. En halua sijoittaa asioihin, joita pidän eettisesti väärinä, tai en tunne niiden toimintaa.