Opintolaina – ottaako vai ei?Siinä vasta pulma

Opintolaina on hyvää lainaa. Hyvien lainojen joukkoon kuuluu myös asuntolaina. Opintolainan tarkoitus on tukea opiskelijan taloutta, ja nykyään opintotuki onkin lainapainotteinen.

Opintolainasta puhutaan monesti negatiiviseen sävyyn. Aikuiset puhuvat siitä, kuinka he maksavat vieläkin opintolainaansa ja haluaisivat siitä eroon.

Opintolainassa on kuitenkin todella pieni korko johtuen siitä, että laina on valtion takaama. Opintolainan maksua voi lykätä helpommin, kuin muiden lainojen esimerkiksi opiskelujen jälkeisen työttömyyden perusteella.


Opintolainahyvitys – ilmaista rahaa

Opintolainahyvitys on yksi opintolainan hyvistä puolista. Hyvitys on 40 % ja sen saa opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euron rajan. Hyvityksellä on kuitenkin yläsumma, joka riippuu tutkinnon laajuudesta. Opintolainahyvityksestä ei mene veroa.

Opintolainahyvityksen saadakseen täytyy valmistua tietyssä tavoiteajassa. Opintolainahyvitys onkin eräänlainen Suomen valtion jippo, jolla se saa opiskelijat nopeammin työelämään. Hyvityksen saadakseen määräajassa valmistuminen tarkoittaa tavoiteaika + enintään 1 vuosi.

Opintolainahyvitystä voit saada, jos olet aloittanut korkeakouluopintosi 1.8.2014 jälkeen taimyöhemmin. Tällöin 2014-2015 tai myöhäisempi vuosi on ollut ensimmäinen läsnäolovuotesi.

Alempi + ylempi korkeakoulututkinto
Tutkinnon laajuusLainan enimmäismäärä, josta hyvitys lasketaanHyvityksen enimmäismäärä
300 opintopistettä18 0006 200 euroa
330 opintopistettä20 0007 000 euroa
360 opintopistettä21 6007 640 euroa