OsakkeetMitä osakkeet oikein ovat?

Olet varmaankin kuullut joskus osakkeista ja saatat yhdistää ne rikkaiden bisnesmiesten jutuksi. Osakkeet eivät kuitenkaan ole heidän yksinoikeutensa, sillä myös sinä voit omistaa osakkeita!

Osake on osuus osakeyhtiöstä. Pörssilistattujen yhtiöiden osakkeet ovat myynnissä pörssissä. Tällaiset pörssilistatut yhtiöt ovat julkisia osakeyhtiöitä (Oyj). Myös pörssilistaamattomilla osakeyhtiöillä on osakkeita, mutta niiden ostaminen ja myyminen on kuitenkin vaikeampaa. Lisäksi niihin sisältyy huomattava riski, koska yritykset ovat pienyrityksiä. Toisaalta kääntöpuolella saattaa olla merkittävä arvonnousu.

Eri yhtiöillä voi olla eri määriä osakkeita. Vähimmäismäärä on kuitenkin yksi osake ja enimmäismäärää ei ole. Maailman suurimmilla yhtiöillä onkin tämän vuoksi miljardeja osakkeita. 

Osakkeen omistajalla on yleensä oikeus osinkoon ja päätöksentekoon yhtiökokouksessa. Toiset yhtiöt ovat kuitenkin jakaneet osakkeensa esimerkiksi A ja B osakkeiksi, jolloin vain A-osakkeen omistajilla on äänioikeus yhtiökokouksissa. Tällöin A-osakkeet ovat niin sanottuja kantaosakkeita. B-osakkeet ovat etuosakkeita. Osakkeiden määrä vaikuttaa yhtiökokouksessa olevien äänten määrään. Tämän vuoksi yhtiökokouksiin osallistuvat usein ne sijoittajat, joilla osakkeita on roppakaupalla.

Osakeyhtiöt myyvät osakkeita, jotta ne voivat kerätä pääomaa.


Pörssi välittäjänä

Suomessa pörssiosakkeita välittää Helsingin pörssi eli Nasdaq Helsinki. Helsingin pörssi kuuluu OMX-konserniin, jonka vuoksi lyhenteissä esiintyy kyseinen kirjainyhdistelmä. 


Osakkeilla vaurastuminen

Olen kuullut lukemattomia kertoja siitä, kuinka osakkeilla ei muka voisi vaurastua. Nämä henkilöt väittävät, että osakkeilla voisi rikastua vain ostamalla halvalla ja myymällä kalliilla. Lisäksi tähän ei heidän mukaansa kukaan pysty (tämä on oikeasti vaikeaa). Osakkeilla voi kuitenkin rikastua pitkällä aikavälillä osingoilla ja arvonnousulla. Osakkeiden hinnat ovat nousseet säännöllisesti pitkän aikavälin kuluessa. Todennäköisesti osakkeiden hinnat tulevat siis jatkamaan nousuaan tulevaisuudessa ja arvonnousun lisäksi osingoilla voi vaurastua. Tietyssä ajassa osakkeet saattavat maksaa osakkeen ikään kuin takaisin, jolloin olet saanut yhtä paljon rahaa takaisin, kuin olet maksanut osakkeesta.


Välittäjä

Osakkeita välittää monet eri tahot. Sijoittaja voi valita itse, minkä pankin tai välittäjän kautta sijoittaa varansa. Eri välittäjillä on suuriakin eroja hinnastoissa, jonka vuoksi välittäjien vertailu on tärkeää ennen sijoittamisen aloitusta.


Konkurssi

Jos yhtiö menee konkurssiin, jäljelle jääneet varat menevät ensin velkojen maksamiseen. Sijoittajalle ei tämän jälkeen jää välttämättä mitään. Palkkiona osakkeen omistamisesta ja riskistä, joka siihen olennaisesti liittyy, yhtiö saattaa maksaa osinkoa. Osinko voi olla pieni tai suuri tuloksesta riippuen.


Osakkeiden ryhmittely

Osakkeita voidaan ryhmitellä monella eri tavalla. Usein käytettyjä nimityksi erilaisista osakkeista ovat esimerkiksi arvo-osake, laatuosake, kasvuosake ja osinko-osake.


Tiesitkö?

Suomen kaksi vanhinta yhä toiminssa olevaa yhtiötä ovat Posti Group Oyj (1638) ja Fiskars Oyj (1649).