Pörssihistoria


NYSE eli New York Stock Exchange

New Yorkin pörssi avataan vuonna 1792.


Helsingin pörssiyhdistys perustetaan

Vuonna 1862 perustettiin Helsingin pörssiyhdistys. Kaupat tehtiin paperisina. Pörssiyhdistyksessä pystyi ostamaan joitakin osakkeita ja obligaatioita. Kuitenkin vuonna 1869 yhdistys kuihtui.


Helsingin pörssi avataan

Helsingin pörssi perustettiin vuonna 1912. Nykyään Helsingin pörssi kuuluu OMX-konserniin, joka kuuluu Nasdaq-konserniin.


Vuoden 1929 pörssiromahdus

Osakemarkkinat romahtivat lokakuussa 1929 Yhdysvalloissa.


Vuoden 1987 pörssiromahdus

Syksyllä 1987 pörssikurssit romahtivat Yhdysvalloissa. Musta maanantai oli sijoittajan painajainen ja pörssikurssit laskivat syksyn aikana 20 %. Pörssiromahdus oli Yhdysvalloissa pahin vuoden 1929 romahduksen jälkeen.


Teknologiakupla eli IT-kupla

IT-kupla puhkesi 2000-luvun alussa. Kupla johtui internetin yleistymisestä, joka tapahtui nopeasti. IT-kupla hidasti teknologiainvestointeja varsinkin Euroopassa.

IT-kupla puhkesi varsinaisesti vuosina 2001-2002, mutta se alkoi rakoilla jo vuonna 2000. Tällöin teknologiaosakkeiden arvostustasot olivat korkeat ja korot nousivat nousemistaan.


Finanssikriisi 2008

Finanssikriisi lähti liikkeelle vuonna 2008 USA:sta. Se sai alkunsa subprime-luottovelkakirjojen markkinoilta ja levisi pian maailmanlaajuiseksi talouskriisiksi. Kriisi oli yksi historian pahimmista talouskriiseistä ja maailman pörssimarkkinat laskivat kriisin aikana 60%.

Subprime-lainat olivat eräänlaisia asuntolainoja. Yksityishenkilöt pystyivät ostamaan asuntoja ilman, että heillä oli normaaleja vakuuksia. Näissä lainoissa vakuus perustui asunnon arvonnousuun ja lainoja ei tarvinnut lyhentää kahteen ensimmäiseen vuoteen. Näitä lainoja myönnettiin todella suuria määriä.

Lainoista rakennettiin arvopapereita, joita sijoittajat ostivat. Kriisi puhkesi lopullisesti, kun asuntojen hinnat suuntasivat laskuun. Tästä aiheutui pankeille valtavia menetyksiä. Kriisi levisi finanssikriisiksi ja ajoi kuuluisan Lehman Brothers pankin konkurssiin.


Pörssiromahdus 2020 – koronavirus

Vuoden 2020 pörssiromahdus sai alkunsa koronaviruksesta, joka lähti leviämään ympäri maapalloa aiheuttaen globaalin pandemian.