RiskitRiski ja tuotto kulkevat käsi kädessä

Sijoittamiseen sisältyy monia riskejä. Varmaankin tunnetuin riski sijoittamiseen liittyen on yrityksen konkurssi, jonka osakkeita sinä omistat. Tällöin menetät osakkeidesi arvon.

Merkittävä riski syntyy myös sellaisesta sijoituksesta, jota et tunne kunnolla. Älä siis sijoita sellaiseen yhtiöön, jota et tunne. Älä myöskään sijoita sellaiseen alaan tai sijoitusinstrumenttiin, jonka toimintaa et ymmärrä.

Systemaattinen riski = markkinariski

Epäsystemaattinen riski = osakekohtainen riski


Valuuttariski

Valuuttariski liittyy valuuttojen kursseihin. Vaihdettu valuutta (esim. USA:n pörssin osake) saattaa kasvattaa tai menettää arvoaan vaihtokurssin mukaan. Vaikka sijoitus olisi tuottoisa, siitä ei ole hyötyä, jos euroiksi muutettuna se on sama, kuin alkuperäinen sijoitus.


Likviditeettiriski

Likviditeettiriski liittyy vähemmän vaihdettuihin osakkeisiin. Tällaisia osakkeita on vaikeampi ostaa ja myydä vähäisen likviditeetin vuoksi. Likviditeettiriski liittyykin siis osakkeen kaupankäyntiin. Jos osake on helppo myydä, likviditeettiriski on pieni.


Volatiliteetti

Volatiliteetti kuvaa riskiä. Se perustuu kurssin heilahduksiin. Volatiliteetti ilmoitetaan prosentteina ja se ilmaisee sijoituskohteen hinnan vaihtelua keskiarvon eri puolilla.


Tiesitkö?

Myös keräilytuotteisiin, kuten vaikka taiteeseen tai Aku Ankan ensimmäisiin taskukirjoihin voi hajauttaa. Jos uskot kyseisen tuotteen nostavan arvoa tulevaisuudessa, kyseessä saattaa olla hyvä sijoitus – ja hajautusta salkkuun.